Met deze simpele ademhalingstechniek vermindert jouw stress in slechts 5 minuten

We ademen allemaal. Maar door er bewust op te letten haal je er misschien wel tal van gezondheidsvoordelen uit. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je met een ademhalingsoefening van slechts 5 minuten een boost kan geven aan je mentale gezondheid. De voordelen zijn zelfs vergelijkbaar met, of groter dan, die van mindfulness-meditatie.

Martijn Peters 29-01-23, 07:01
Wil je jouw stress verminderen, beter herstellen van een intensieve dag of activiteit en jouw mentale gezondheid een boost geven? Dan hebben onderzoekers van Stanford University goed nieuws voor jou. Zij kwamen tot de conclusie dat je dit alles kan verwezenlijken met een gemakkelijke en kosteloze ademhalingsoefening. Het enige wat je ervoor nodig hebt is 5 minuutjes van je tijd.

De studie keek naar het effect van drie verschillende ademhalingstechnieken op parameters zoals stemming, ademhaling, hartslag en slaap. Eén oefening stak er met kop en schouders bovenuit: cyclisch zuchten. Bij cyclisch zuchten ga je langer en uitgesprokener uitademen. De andere twee technieken waren boxademhaling (inademen – pauze – uitademen) en cyclisch hyperventileren (langer inademen en korter uitademen). Ook deze hadden voordelen, al waren ze minder krachtig dan cyclisch zuchten, maar wel krachtiger dan mindfulness-meditatie.
Lees verder onder de instructies.

ZO ZUCHT JE CYCLISCH

Ga zitten of liggen en stel een timer in op 5 minuten

Adem langzaam in en wanneer je longen uitgezet zijn adem dan nog eens in om ze maximaal te vullen (de tweede inademing mag korter en kleiner zijn dan de eerste)

Adem vervolgens langzaam en volledig je adem uit

Herhaal dit patroon gedurende 5 minuten

TIP: adem in via je neus en uit via je mond

Eerdere studies die ademhaling onder de loep namen zagen al dat inademing de hartslag verhoogt terwijl uitademen het tegenovergestelde veroorzaakt. Mogelijk is cyclisch zuchten daarom zo efficiënt, omdat de focus op het uitademen ligt.

Met deze simpele ademhalingstechniek vermindert jouw stress in slechts 5 minuten | Gezondheid | hln.be