Het hoeft heus geen belemmering te zijn!

Het kan op een heel NATUURLIJKE manier.

Makkelijker dan je denkt.

Volgende zaken zijn dan belangrijk om te gaan toepassen:

1. Stop jezelf dwingen om uit de comfortzone te stappen

comfortzone

Introverte mensen krijgen vaak te horen dat ze moeten durven om uit hun comfortzone te treden. Maar voor vele introverte is het net beter voor hun prestaties als ze in de comfortzone blijven, als ze zichzelf niet pushen om hieruit te stappen. Iedereen, dus ook elke introvert, heeft van nature uit iets waar hij/ zij in uitblinken.

Door zich hier bewust van te zijn, kunnen ze net zorgen dat dit geen moeite kost, hoe makkelijker dat het verloopt, hoe meer ze gezien en gehoord wordt om wie ze zijn. Het zoeken naar juiste oplossingen zonder de innerlijke criticus te laten spreken, vergroot de zichtbaarheid. Het draait om de balans zoeken tussen comfortabel of niet comfortabel aanvoelen.

2. Neem jezelf serieus, lach niet alles weg en gebruik niet langer excuses

uitdrukkingen gezicht

De maatschappij ziet grotendeels introversie aan als verlegen, gesloten, saai… met pijnlijke opmerkingen tot gevolg. Dit heeft onbewust bijgedragen tot onzekerheid, laag zelfbeeld, zichzelf wegcijferen… Ze zijn een gedrag gaan kweken dat niet bij hun past. Ze nemen zichzelf vaak niet au serieux, lachen alles weg, doen zich anders voor dan ze werkelijk zijn…

Wanneer men spanning voelt bij een bepaalde manier van aanpak dan is dit niet dat wat bij die persoon past. Benut creativiteit, lijst mogelijke oplossingen op…

3. Deel jouw persoonlijke kijk op de dingen

persoonlijke mening

De valkuil waar vele introverten intrappen om zichtbaar te worden in deze maatschappij is vaak spanning. Denk maar aan een vraag uit onverwachte hoek, een negatieve opmerking, een reactie op jouw mening of besef dat iedereen al iets gezegd heeft behalve jij… Stress voor vergaderingen, spanning bij gesprekken… het kan zo hoog oplopen dat men volledig blokkeert.

Introverten ervaren zelden moeilijkheden in omgang met anderen. Bewust zijn dat ieder mens uniek is op zijn geheel eigen manier, ook introverte personen dus ook jij bent uniek …net omdat dit een combinatie is van jouw natuur, van jouw kwaliteiten als introvert, van jouw ervaring zowel op persoonlijk als op werkvlak…Door jouw introvertie heb ook jij een bepaalde manier. Dit is jouw kracht om te zijn wie je bent!

4. Richt je op de inhoud om bij te dragen aan gesprekken/ vergaderingen

spreken publiek

Het gaat niet over jezelf tegen de borst slaan maar om waarde toevoegen aan een gesprek. Net omdat de mensen niet gekend zijn, net omdat de inhoud ongekend is, net omdat er ook extraverten aanwezig zijn…voelen introverten zich verplicht om ook iets te zeggen echter staat hun denken zo ver nog niet en blokkeren ze. Introverten hebben tijd en ruimte nodig om te wennen aan nieuwe situaties.

Voor introverten geldt hier de regel: focus op de inhoud en niet op de rand zoals er vaak zijn: gedachten, overtuigingen, innerlijke criticus…

5. Respecteer het moment om naar buiten te treden

gesprek-voorbereiden

Introverten willen het liefst van al hun verhaal helder hebben in hun hoofd alvorens het te delen. Velen hebben tijd nodig, weg van iedereen, ruimte voor zichzelf om alles helder te krijgen in hun hoofd. Ze leggen zichzelf op deze manier een druk op. Men hoeft zich zelf niet te dwingen om een verhaal te delen. Het is nodig en absoluut helpend om stil te staan over de bijdrage/ de waarde die men wil bieden. De focus in een gesprek leggen op deze bijdrage geeft richting in het gesprek op een rustige vloeiende manier.

 

Leven is niet

alleen voldoen

aan de wensen

van de ander,

leven betekent ook

jezelf zijn!