Kalmte kan u redden !!!

maar onderschat de coronacrisis niet !!!

De coronacrisis veroorzaakt heel wat stress en angst.

“ Hoe ga je daarmee om?”

1. Zorg voor structuur

De 1e en grootste stressfactor is de onvoorspelbaarheid van het virus. Zorg daarom daar waar je kan zelf voor voorspelbaarheid, waar heb je zelf controle over, hoe pas je je aan in deze tijden?

Vb: achterstallige klusjes, gezonde voeding, dat ene boek dat je al zo lang wil lezen, wandelen in de natuur… inplannen.

2. Bewaar uw kalmte

Angst en stress in deze tijden zijn niet te vermijden maar tevens zorgen ze ook voor extra problemen. Door je eigen paniek beïnvloed je ook andere mensen.

Vb: mensen sloegen in paniek en gingen aan het hamsteren, gevolg het grote deel van de bevolking sloeg ook grote voorraden in gevolg lege supermarkten voor de niet-hamsteraars.

3. Aanvaard deze situatie

Aanvaard je eigen gevoelens, je eigen gedachten. Vermits de structuur, de balans in het dagelijks leven momenteel wegvalt, stapelen stress, ergernissen, verveling, negativiteit … zich op, aanvaard ook dit. Wees niet te streng voor jezelf, blijf lief voor elkaar maar vooral blijf lief voor jezelf.

4. Steek je kop niet in het zand

We worden overspoeld door de media over het coronavirus in gans de wereld en momenteel zeer dicht bij ons bed in eigen land. Informatie inwinnen, nieuws volgen is een must maar bewaar ook hier de controle over. TE zoals te-veel is altijd slecht. Een goed evenwicht in hoeveel informatie, welk kanaal, op welk moment van de dag…is zéér belangrijk voor je mentale waakzaamheid. Jijzelf bent verantwoordelijk voor de dosis info die je dragen kan.

Vb: ga nooit slapen met het laatste coronanieuws op tv, kijk luister lees niet alles, bepaal en kies zelf waar en wanneer je dit ga doen.

5. Stop niet met leven

Bescherm jezelf door te luisteren naar de opgelegde maatregelen maar doe nog wel dat wat je wel mag doen, dat wat geen maatregel is, blijf in de mate van het mogelijk leven

Vb: bewegen is gezond en helpt om je stresshormoon te verhogen.

“Gun jezelf rust, uit rust komt de kracht”

“You create your own calm”